Blog

Muzikale videogames

Videospelletjes vormen een erg geliefde vorm van entertainment, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Als speler word je ondergedompeld in een wereld van avontuur, uitdaging en verbeelding. Toch zijn er maar weinig games waar muziek een centrale rol inneemt. SingStar, Guitar Hero, Band Hero en Beat Saber zijn er enkele. Dit soort games vraagt namelijk om instrumenten en omdat muziek maken vooral leuk is in groep brengt dat een extra kost met zich mee. Daar wringt vaak het schoentje.

Minimale instructies, maximale fun

Tijdens het uitwerken van onze muziekworkshops vonden we dat net het perfecte uitgangspunt. In plaats van een uurtje 'bezig te zijn met', wilden we een unieke, interactieve ervaring maken voor de deelnemers, waarbij ze in groep een levensgroot videogame kunnen spelen, met attractieve filmpjes op bekende popmuziek en waarbij elk filmpje net iets moeilijker is dan het vorige, alsof je level na level speelt en telkens een beetje dieper in het spel gezogen wordt. We spelen telkens een tiental nummers, waardoor de deelnemers echt het gevoel krijgen dat ze voor een publiek staan en muziek maken. Dit draagt bij aan het succes van onze workshops, waardoor we regelmatig opnieuw worden uitgenodigd door dezelfde organisatie om 'het volgende spel' te spelen.

Van ontwerp tot animatie

De eerste videogame / workshop die we ontwikkelden was die voor BoomWhackers. Elke deelnemer krijgt tijdens de workshop één of twee van deze buizen in handen. Standaard bestaat een set BoomWhackers uit acht verschillende toonhoogtes, dus dat is al de eerste stap richting samenwerken: pas als iedereen meedoet, kan je de melodie op een correcte manier spelen en zal het nummer mooi klinken.

We zochten een manier om snel en efficiënt een grote groep mensen aan te leren hoe ze dit instrument kunnen bespelen. Er zijn twee gangbare manieren: ofwel laat je een liedje spelen waarbij in elke zin één groepje deelnemers mag slaan op het signaal van de instructeur of je werkt met sterk vereenvoudigde partituren, waarbij de deelnemers extreem gefocust de notenbalk moeten volgen. Nee, die aanpak vonden wij veel te schools. Een teambuilding gaat om een leuke activiteit, toch? Dan moeten we er beter geen opleiding van maken. Met die missie gingen we verder aan de slag.

In geen tijd hadden we het concept uitgetekend en vervolgens geanimeerd op muziek. En niet veel later stonden er zo'n 200 enthousiaste mensen mee te slaan op bekende pophits met in hun hand een felgekleurde buis. Ondertussen liggen er 800 BoomWhackers klaar om muziek uit 'Pirates Of The Caribbean' te laten weerklinken, gevolgd door grote hits van o.a. Lady Gaga en Billie Eilish tot blink128.

De filmpjes

Op YouTube vind je voorbeelden van onze BoomWhacker filmpjes en eentje ging daar zelfs een beetje viraal onder de muziekleerkrachten met honderdduizenden views en reacties als "Your BoomWhackers videos are my students' favourite activity! Love them" en "You are my hero, thank you!!!". Benieuwd of de gasten van jouw volgend event op dezelfde manier zullen reageren na hun teambuilding?

Workshop BoomWhackers

De voordelen van onze workshops zijn groot:

  • Je verbetert het groepsgevoel en stimuleert teamwork: door samen muziek te maken, leren deelnemers naar elkaar te luisteren en samen te werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken.
  • Het zelfvertrouwen van de deelnemers krijgt een boost door een onmisbaar deel uit te maken van een muzikale groep.
  • Muziek maken heeft een stressverminderend effect en geeft je een goed gevoel door allerlei leuke reacties in je lichaam.
  • Iedereen kan deelnemen aan onze workshops, los van leeftijd, cultuur, opleiding of functie.
  • Muziek is een universele vorm van communicatie, daarom switchen we onze workshops moeiteloos tussen Nederlands en Engels en kunnen ook deelnemers die deze talen niet zo vlot spreken, probleemloos inpikken.