Blog

Back to the 80's en 90's: nostalgie troef!

Of het nu gaat om een personeelsevent, een conferentie of een stadsfeest, als er een vleugje retro aan toegevoegd mag worden, hoort daar de gepast muziek bij.

Denk Britney Spears, Spice Girls en Robbie Williams, maar ook Tina Turner en Michael Jackson. Wij hebben de juiste muziek in de vorm van een akoestisch nineties trio en een electro eighties duo. Beide muziekacts vallen onder de categorie achtergrondmuziek, maar bieden dansmogelijkheden voor wie wil.

Ben jij klaar voor een ware blast from the past?

Eight Zero: Sweet Dreams

De jaren '80 en '90 zijn helemaal terug en dat is geen toeval. Deze decennia roepen een sterk gevoel van nostalgie op en zijn voor veel mensen een mooie herinnering aan hun jeugd. Maar waarom zijn de 80's en 90's nu zo populair?

Veel mensen die in deze decennia zijn opgegroeid, verlangen naar de zorgeloze tijden van hun jeugd. De muziek, films, mode en technologie brengen warme herinneringen terug. Dit verlangen naar het verleden wordt versterkt door de huidige snelle, soms overweldigende digitale wereld. Tegelijkertijd zijn er tv-shows als 'Stranger Things' die ook de jeugd van vandaag terugkatapulteert in de tijd en hen opnieuw kennis laat maken met de leefwereld én de muziekklassiekers - zoals 'Running Up That Hill' - van toen. Retromuziek, vintage kledij en oude tv-shows zijn helemaal in.

Geen wonder dat ook in de evenementensector zo vaak wordt teruggegrepen naar deze periode. Met een hele reeks 'Back to the ...'-concepten en afgeleiden, lijkt iedereen tientallen jaren terug te willen keren in de tijd.

Er ontstond een eerste generatie van wereldsterren in een tijdperk waar alles kon en muziek nog gewoon ongedwongen leuk mocht zijn.

En dat is natuurlijk ook voor een groot deel te danken aan de muziek van toen, want toegegeven ... die periode had gewoon héél goede muziek. Veel van de grootste hits aller tijden hoorde je toen al op de radio. De hitlijsten waren gevuld met iconische artiesten die ook nu nog steeds populair zijn en er ontstond een eerste generatie van wereldsterren, zoals Prince en Madonna, in een tijdperk waar alles kon en muziek nog gewoon ongedwongen leuk mocht zijn. En dat hoor je nu eenmaal terug.

Eind de jaren '90 was het hek pas helemaal van de dam toen in Zweden de popcultuur ontstond zoals we ze nu kennen, met producers Max Martin en Denniz Pop die hits schreven als 'Baby One More Time' voor Britney Spears en 'Everybody' voor Backstreet Boys.

Misschien is dat een deel van de reden waarom de jeugd steeds minder feestjes bouwt en het vooral de dertigers zijn die de dansvloer vullen. Als je die dertigers en hun eigen muzikale profielen eens in detail bekijkt, zie je daarin wel een paar trends terugkomen. Waarschijnlijk merk je deze drie groepen op:

  1. mensen die houden van de gewone popmuziek, zoals je die hoort op bijvoorbeeld Q-music
  2. de StuBru fans, een beetje alternatiever, misschien zelfs wat harder qua muzieksmaak
  3. zij die helemaal wild gaan tijdens de gekende 'foute party'

Niet simpel om voor elk van hen de juiste live muziek te voorzien op jouw evenement, maar niet geheel toevallig dezelfde drie groepen waarin de setlist van onze nineties coverband Nine Zero is onderverdeeld.